Friday, February 1, 2013

Lecithin-E


LECITHIN-E

LECITHIN-E (270 TABLETS)

Ciri-ciri :
  • berperisa madu, karob dan walnet mapel.
  • satu tablet yang boleh dikunyah memberikan 25IU vitamin E dan 50mg Lesitin.
  • Vitamin E adalah antioksidan penting yang menentang radikal bebas
  • Lesitin membantu dalam penyerapan vitamin E
kelebihan :
  • memecahkan lemak
  • sebagai antioksida (penentang radikal bebas)
  • menurunkan kadar kolestrol dalam darah
  • melindungi dari mengidap sakit jantung
  • meningkatkan kadar tenaga otak
  • mencegah hilang ingatan
  • merawat sistem saraf
  • menolong merawat penyakit hepatitis
  • penting untuk merawat penyakit AIDS
  • mencegah dan merawat batu karang
  • mencegah kulit muka drp cepat tua & berkedut
  • merawat & menghilangkan ketagihan dadah
  • melindungi gangguan urat saraf
  • penting dalam proses pembaikan benih air mani wanita & lelaki
MEREKA YANG MEMERLUKAN :
  • OBESITI
  • SAKIT KEPALA
  • SEMBELIT
  • DIABETIS / KENCING MANIS
  • RAMBUT BERUBAN
  • PENYAKIT JANTUNG
  • HATI KUSUT
  • KULIT TIDAK NORMAL
  • MENCEGAH PENYAKIT
  • PARKINSON
  • MEMPERKUATKAN DAYA INGATAN
  • OTOT SESEMUT DAN SEJUK
  • PENGERASAN SALUR NADI
  • TEKANAN DARAH TINGGI
  • HAMIL
  • MENCEGAH KEGUGURAN
  • MENCEGAH DARI BERSALIN AWAL
  • REMAJA
  • MEROKOK
  • JEMURAN MATAHARI



Apa itu Lecithin?
- Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
- Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
- Untuk komersil didapati dari telur, jagung & kacang soya
- Fat Emulsifier - Melarutkan lemak

Apa ada dalam Lecithin?
- Asid linoleik (essential fatty acid) yang amat diperlukan oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan ia perlu diambil melalui diet harian

- Kolin - satu komponen neurotransmitter (memberikan impuls dari saraf satu ke saraf yang lain)
- Asetikolina - bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
- Inositol - sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

Apakah khasiat dan kegunaan Lecithin?

1. PALING UTAMA - untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
- Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
- Ia membantu 
menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) - Membantu mengawal paras triglycerides (a type of fat found in your blood. Your body uses them for energy)- Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah
* Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

2. 
PENTING UNTUK FUNGSI OTAK 
- Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman etc
- Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari Lecithin
- Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine kerana 30% otak adalah lecithin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin

3. UNTUK KAUM TUA
- Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang 
uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua - Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb

4. UNTUK PENGHADAMAN 
- Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil 'bile'(jus hempedu) daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

5. UNTUK SEL
- Lecithin penting untuk 
mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel - Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
- Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung. 
- Ia amat mujarab jika di ambil bersama-sama EPA dan Fiber 

Hasil Penyelidikan (R&D) 
Lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit kolesterol - Lecithin daripada telur boleh tetapi tidak bergitu berkesan

Peranan Lecithin Pada Breastfeeding Moms
Ada yang bercerita apabila mereka mendapati badan makin mengembang akibat daripengambilan makanan yang tidak seimbang. Namun bagi yang menyusu badan, tahukah anda, kebaikan Lecithin kepada ibu yang menyusu? 

* Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
* Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
* Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau "short memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan.
* Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi


Maka, selamatkah Lecitihin di ambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan? Jawapannya ialah YA selamat diambil. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik. 

No comments:

Post a Comment